miercuri, 24 martie 2010

Munca de teren - pro (cum este si cum ar trebui sa fie)

Pai de ce pro? Ce, munca de laborator-only n-are frumusetea ei?
M-am intalnit, nu o data, cu stilu' asta "modern" de gandire. Ce-i drept, pentru unele moluste, merge; nu de alta, da' cunosc destule persoane - cica hominide - da' la care creieru' ii impartit la modu' 25% haleala, 25% copula (nici macar perpetuarea speciei), restu' pana la 100% burdusit cu reflexe de supravietuire stil ritm cardiac, respiratie, locomotie, fototropism pozitiv (sau negativ, functie de preferinte). Si, de fapt, nu vreau sa jignesc nici molustele, intrucat caracatitele sunt dovedite a fi oarecum asa, mai "saltate" la capitolu' inteligenta, nu ca altii, la care bate vantu' prin mansarda de te crezi la Pol.
Da, are si munca de laborator farmecu' ei, bine-nteles. Dar, nu cred ca se compara cu "obligatia" de a iesi in natura, macar o data in an - si asta, doar daca apartii vreunei subspecii mai puturoase de fel. Si nu ma refer la acea labareala numita pompos "munca de teren", in care daca nu cumva este vorba de-o iesire de cateva ore prin apropierea casii / domiciliului respectivului, atunci se pleaca pentru o perioada strict determinata, intr-o locatie cunoscuta cat mai bine, si care este de preferat sa posede, daca nu apa curenta (de preferat la robinet si calda) sau vreun acoperis, macar o pozitie acceptabila fata de o localitate cu bar / magazin sau fara pietre prea multe in locul de pus cortu'. Mai ales genu' de "tabara" in care respectivele specimene se cara cu bartamai "hulubaria"-n spate care treba neaparat sa contina absolut TOATE accesoriile / variantele de aducere a conditiilor de vietuire din timpul "muncii de teren" (remarcati ghilimelele) la un standard daca nu egal cu cel din barlogul de acasica, macar la un nivel "omenesc".
A se citi: tot, de la incaltaminte tip "bocanci de teren pentru mers pe teren, adidasi / "tenesi" de mers in sat si slapi / sandale pentru stat la cort", imbracaminte pe acelasi calapod, fara a uita de tinuta de nani, plus de cate ori zile chilotei / maieute / tatare si dublul sau triplul zilelor sosetele, de preferat pentru bocanci, scunde - pentru tenesi - si altele pentru dormit. De dormit, se doarme doar pe izopren cat mai izolator - folosibil si pentru plaja (de ce sa nu profitam si de soare?) si intr-un sac de -15 grade, ca doar nu vrem sa racim. Era sa uit cortul, de cel mai performant tip, eventual care sa coste si cat mai mult.
Bun, acum ne-am echipat. Sa ne ingrijim putin de partea fizica a persoanii respective. Anume, nu se poate sa mancam decat daca avem farfuriuta adanca / castronel pentru supica, farfuriuta intinsa pentru felu' doi, canita din tabla, eventual termoizolata - doar nu vrem sa ni se raceasca cafeluta dimineata, nu? - , Lingura, furculita, cutit si lingurita, nu mai spunem, e la mintea cocosului. Daca se poate sa fie branduite stil "U.S.Army" perfect. Daca sunt tacamuri de-acasa, din set, e si mai bine - sa sa vada shtilu', fratzica (Ca tot ma bazez pe ecgzemple din viata reala, cunosc persoane care or facut scandal monstru ca si-or pierdut / descompletat tacamu'). A, si mai trebe si un ceaun, doar gatim la foc (ce romantici estem - noi iubim natura cu toate derivatele lingvistice ale acesteia, vezi naturism, naturalist, natur, plus ibric de cafea si recipient pentru fiert fiert apa pentru ceai, ca doar unii bea chestii naturale, nu?. Tot ce cred ca mai lipseste ar fi fata de masa din olanda si sfesnicu' de argint cu lumanare rosie infipta strategic fix in mijloc.
Bun, s-a-mbracat, a mancat, a baut... ce n-a facut? A, n-a avut grija de hoit la modu' curatenie. Deci: Sapun, prosopel de picioare / alte zone / orificii naturale, prosop de corp, sampon, pasta de dinti, periuta de dinti, eventual si paharel pentru clatit proteza - asta daca nu se rezuma la utilizarea canii termoizolate enumerate anterior. Si cam gata cu echiparea. A, daca avem de-a face cu o "cercetatoare", se tripleaza cantitatea de toale, eventual se adauga si tinuta de "mers in oras / discoteca" (a se citi "de agatat"), si se mareste de proportie nedefinita dar exponentiala cantitatea de materiale pentru intretinere a hoitului (adica se adauga si creme pentru fata si maini, masti pentru fata si par, crema de bronzat, laptisor cu vitamine, crema de epilat, sampon cu 'j de mii de vitamine si, eventual si ceva pentru igiena intima - doar trebe sa pastram locu' de distractii / munca curatel, si parfumat, nu?, fara a uita de tona de farduri, rujuri, fonduri de ten, rimeluri si cu ce-si mai pun ele in evidenta f\"frumusetea naturala").
Era sa uit... trebe sa faca si "munca de teren", nu? Atunci se adauga minimumul necesar, adica un aparat foto ultra-performant - de preferat cat mai scump - dar cu care se fac poze pe mopdul automat (intrucat s-ar putea sa existe oarecari caraieli, mentionez faptul ca nu posed un asemenea aparat, iara in cazul in care, macar as incerca sa invat sa-l folosesc asa cum se cuvine), plus minimumul necesar (ma repet, da-i esential sa subliniez) de instrumentar necesar afisarii unui aer de tip "io lucrez, da?" A nu se uita un GPS cat mai performant, doar nu vrem sa ne perdem pe coclauri, nu?. Mai exista si varianta cealalta, in care se pleaca de-acasa cu o tona de harburi, care apoi sunt lasate in camera de hotel, sau sunt purtate cu ostentatie dar niciodata folosite (cunosc persoane care or fost in stare sa se trambaleze timp de multiple zile cu respectivele obiecte la vedere, desi nu le-am vazut niciodata utilizandu-le), inclusiv toata biblioteca de determinatoare.
Personal nu inteleg nici una dintre variantele enumerate. De ce nu se poate face teren cu un minimum necesar, si inca bine? Pai, sa iau exemplu' subsemnatului, care o avut prileju' sa iasa si cu oameni de teren, nu doar cu ipochimene de tipu' enumerat anterior, si nu numai in vremuri precambriene, ci chiar anu' trecut.
In cazul respectiv, inventarul a cuprins urmatoarele, impartite dupa cum urmeaza:
1. la comun: 1 ibric 1 L pentru gatit, 1 ibric 0,5 L ness, 1 lingura lemn pentru gatit si mancat, 1 lingurita pentru ness, 1 cutit, nu prea mare, dar bine ascutit. 1 cana oarecare (poate lipsi) pentru baut numitul ness. Plus 1 primus, cu 1, maxim 2 butelii de gaz, 1 cort, nu foarte scump.
2. individual: 2 pana la 3 tricouri, idem perechi de sosete, idem perechi de pantaloni 9ajung si doua), saci de dormit, izoprene (cuc cat mai eftine, cu-atat mai bine). Plus instrumentarul minim necesar pentru munca pe teren, si un aparat foto (nu foarte pretentios). Eventual, harti topo si o busola (nu GIS, ca in cazul antrior).
Si gata, ca mai scriu si maine, intrucat treba sa ies la baut.
Auguri.

joi, 18 martie 2010

Evolutia cunoasterii stiintifice

Cu toate ca majoritatea cercetilor or cazut de acord ca cum ca cunoasterea stiintifica s-ar acumula linear, si, ca la un anumit nivel atins ar tasni vreo idee in vreun cap mai rasarit (un prof de-al meu zicea: "Miliarde de mere or cazut in miliarde de capete proaste, pana sa cada marul care trebuia, la momentul care si in capui cui era necesar"), personal prefer varianta "cunoasterii in trepte"- desi unii dintre oamenii cu care am discutat pe aceasta tema s-or declarat adepti ai celeilate variante - deci, s-o expunem pre dansa, luand un exemplu... sa zicem radioul.
Pentru a zamisli o asemenea minune a tehnicii, au trebuit sa fie indeplinite mai multe conditii sine quibus non - pe care o sa le luam in ordine cronologica::
1. N.n. - Metalurgia cuprului
2. Galvani si Volta - descoperirea curentului electric Nota: Intrucat acest subiect imi este oarecum mai cunoscut decat celelalte enumerate, il voi trata mai in extenso. Cui nu-i place, sa fie sanatos!
Se spune ca Galvani - si se mai mira unii ca italienilor li se zice "broscari" - s-ar fi prins de cum vine treaba cu curentul, cant a vazut ca niste picioare de broasca (io zic ca Rana esculenta - nu de alta, dar denumirea o indica) proaspat recoltate de la proprietarii de drept si fara acordul acestora din urma si puse pe o stinghie de fier au inceput - sa vezi si sa nu crezi minune - sa tresalte voios, ca-ntr-un soi de Tarantella post-mortem. Privind cu atentie, a vazut ca alaturea de capatul respectivei stinghii erau spanzurate si niste tingiri din cupru. Si, de cate ori, vreuna din ele se atingea de bara, picioarele-ncepeau sa miste. De unde si disputa cu Volta, care sustinea originea fizica a curentului, fata de Galvani care era pro biologica... scandal care a durat destul timp astfel incat Volta sa dezvolte ideea de curent electric, cu toate consecintele - mai ales ca a facut si prima baterie din istorie - iar Galvani sa puna bazele bio-electricitatii.
3. Faraday - legile electricitatii
4. Hertz - producerea si transmiterea undelor electromagnetice
5. Fessenden - prima transmisie radio
Si astfel, a luat nastere radioul, care radio ne da putinta sa ne bucuram de concertele lui Mozart, sa ignoram gargarismele politicienilor si sa ascultam reclame stupide la bauturi cu benzoati si concursuri pentru putori stil "Ascult radio 21!".
Una peste alta, macar nu trebe sa suporti si vederea anumitor specimene, plus ca, la radio, daca nu ai voce, cam greu sa ajungi "pe sarma", pe cand la teveu, daca posezi o pereche de tate / craci sau niste branduri si ceva pectorali - in ambele variante, supra-dimensionate - te poti vedea lejereanu pe sticla. (cred ca de aici si abundenta de "pitzy" et "Coca" care "se crede" vedete si modele pentru generatiile impubere existente - fie in domeniul "artistic", fie in cel "monden" - a se citi "ce voce monstru am, fatoooo ... sa vezi ca-ntr-un an scot album", respectiv "mi-am tras-o cu Y, fataaaa... sa moara de ciuda pampalau' ca i-am dat papucii pentru X, faaaaa" De unde si chestia cu o oarecare stacheta mai inalta in ceea ce priveste emisiunule de radio - sa nu fiu inteles gresit, nu se aplica la toate posturile.
Si gata, ca am facut scurta la sinapsa si la mana.
Auguri.