duminică, 15 iunie 2014

“ZUPA” (ca-n Ardeal) DE “ZEZON” (citat din nenea Iancu)

Adica, daca vreti s-o faceti, puneti mana de va grabiti ca dispare materia prima nu « de pe piata » ci « de prin toate pietele ». Pe-onoarea mea ca-i ieftina, ca iesiti la sub 10 lei sau maxim 20 per oala, functie de cat de hoata ii precupeata-imposibil-de-fraierit de la care cumparati legumele, si buna (zic eu). Si nu care cumva sa va speriati, ca-i usor de tot de preparat. Mai greu ii cu aburii de la fiert – sfat : ori o faceti seara (si numa’ bine se raceste pan’ a doua zi cand ii numa’ buna) ori intrati in bucatarie atunci cand trebe sa puneti legumele la fiert, pe rand.  Dar, ma repet, eu cred ca rezultatu’ final merita ceva sauna-la-aragaz.

Ce trebuie :

½ conopida mica / medie
250-300 grame cartofi noi (1 castron mediu)
1 ceapa noua mai maricica
1 mana de pastai de fasole galbena (10-15 bucati)
250 g mazare noua boabe (deci cantarita ca boabe, nu ca pastai) – adica o cana mai marisoara
1 ardei gras
2 rosii medii
½ dovlecel mare (sau 2 mai mici) curatati
1 legatura de leustean
½ legatura marar
½ legatura patrunjel
2 catei de usturoi nou
1 morcov nou mai maricel curatat
1 pastarnac mic
1 radacina de patrunjel
250 g corcoduse verzi (1 cana mare) dar necuratate de coaja – in functie de cat de acra doriti preparatia finala
¼ varza noua – eu n-am avut, da’ merge fain cu alelalte
Apa ad libitum (functie de consistenta dorita – intre ghiveci si zeama lunga) – am folosit cam 3 litri sau pe-acolo, oricum oala e imensa, deci, repet, la buna inspiratie.
2 oua
1 borcan de smantana mediu
Sare (sau doua cuburi de knorr), piper
Ceva sare de lamaie , cui ii place si vrea mai acru.

Recuzita (adica instrumentarul) :

1 oala mare (5 litri – a mea, dar daca vreti, reduceti ori cantitatile, ori capacitatea oalei, ori faceti ghiveci, vorba nasa-mii)
1 tocator
1 cutit
1 strecuratoare
1 craticioara
1 polonic
1 lingura
Niscaiva vase in care puneti chestiile taiate care asteapta cuminti sa intr-n hora (pardon, oala)


Cum se face :

Bref - in ordinea fierberii :

Separat, se fierb corcodusele in apa de doua degete sau chiar trei peste ele (ca nivel) pana se moaie, apoi se trage cratita cu dansele de pe foc.

In oala se pune apa pana la jumate, si-n ea, in ordinea urmatoare : Ceapa, patrunjelul, pastarnacul si morcovii  taiate ad libitum, cartofii taiati pe din 2-3-4-6 (asa, de-o imbucatura de 2/3 centimetri), ardeiul taiat bucatele, si se lasa sa fiarba.

Apoi se pune fasolea pastai rupta in bucati, mazarea, si varza taiata fideluta si se lasa sa mai traga un clocot. Se taie conopida in buchetele si dovlecelul cuburi si se adauga si ele.

Se pun corcodusele intr-o strecuratoare si se scurge zeama in oala. Cu o lingura se striveste / paseaza compozitia din strecuratoare, astfel incat sa raman in ea doar cojile si samburii.

Acum e momentul sa puneti atata apa cata vreti ca s-ajungeti la consistenta dorita.

Apoi se toaca marunt verdeturile, usturoiul si rosiile si se adauga ultimele. La urma de tot se sparg cele doua oua intr-un castron si se bat cu smantana, si dupa aia se pune peste ele cu polonicul zeama calda din oala putin cate putin, amestecand mereu pana se dilueaza toata chestia la consistenta unui lapte batut si se adauga tarasenia in oala, amestecand aprig.

Se mai trage un clocot scurt (nu mai mult de 2-3 minute, ca riscati sa se taie chestia) si-i gata. Daca vreti mai acru, mai presarati ceva sare de lamaie – preferabil in farfuria proprie ca sa nu va luati priviri « dulci » de la soacra sau continutul farfuriei in cap de la partener / -a, oaspeti, copii etc.

Personal o prefer rece, de la frigider. Nici calda nu-i rea, dar pe caldurile astea, garantez c-o sa va placa asa, mai de sa-ti inghete limba.

Pofta buna voua, si multumesc mama (pentru reteta) si Waly (nasa mea) pentru reimprospatarea si completarea retetei acolo pe unde memoria m-a lasat !!!!

Poza, nu-i prea reusita, da’ ca sa va faceti o idee despre aspectul lucrului finit.


2 comentarii:

  1. Salut,
    Doua "chestii":
    - nu ar fi mai indicata smantana pentru gatit versus smantana normala?
    - Knorr?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS: eu sunt carnivor convins dar reteta suna apetisant overall :)

      Ștergere