sâmbătă, 20 iunie 2015

FOIETAJE APERITIV

FOIETAJE APERITIV

Din ce se fac

2 pachete de foietaj
1 pachet de carnati cabanos / olteneşti (orice alt sortiment poate fi folosit, cu conditiile sine quibus non: subtiri, mai uscati si aromati; ar trebui să fie cam 10 bucati)
250 – 300 g branza telemea (veche, de oaie, de preferat – pentru gustul meu, dar puteti folosi si de vaca; trebuie in orice caz sa nu aiba o tona de apa in ea. Adica feta nu-i buna)
1 legatura de marar (poate fi inlocuit foarte bine cu o lingura de chimen maruntit daca preferati)
2-3 linguri de mustar (je place iute, tu poate pune dulce)
Sare, piper
Smantana sau un sos remoulade – vezi reteta (facultativ)
2 oua

Cum se fac

Se taie in patrate / dreptunghiuri foietajul (aproximativ 5x5 cm). Se sfarama branza si se amesteca cu mararul tocat / chimenul maruntit, sare si piper a votre gout si un ou batut. Se taie carnatii in bucati de marimea diagonalei patratelor de aluat (sau cat o latura a patratului).
Se unge aluatul pe care punem carnatii cu mustar (de care si daca vreti), apoi se pune o bucata de carnat pe aluat, fie pe diagonala, fie pe lung si se acopera cu o parte, apoi cu cealalta. Cand se suprapun partile de aluat se pot unge cu apa sau cu al doilea ou batut ca sa se lipeasca.
Aluatul pe care punem branza se lasa ca atare si se pune cate o lingurita de aluat (sau o lingurita cu varf, dupa preferinte si posibilitati) si se face cornet sau se acopera o margine cu celalalta, la fel ca in cazul carnatilor. De asemenea, se unge cu ou unde se lipeste.
Se pun in tava, aceasta se baga in cuptorul incins (la maxim, apoi dat mediu sau chiar mic) de mai inainte (logic, nu?), fara a uita sa le ungem pe deasupra cu restul de ou batut – dar numai cu un moment inainte de a le pune la copt spre a face o crusta aurie si apetisanta.

Se lasa sa se coaca la foc mediu, pana devin aurii. Se mananca si calde, si reci. Calde, pot fi inecate in sos remulad sau smantana, dar (dar !!!!) ambele (sos au smantana) ii de dorit sa fie scoase din frigider. Ca sa citez din Pastorel: “Amestecul de rece si cald contribuie mult la savoarea acestei mancari delectabile”. Am incheiat citatul si va poftesc la masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu