sâmbătă, 20 iunie 2015

MANCARE DE CARTOFI SI MAZARE NOI

MANCARE DE CARTOFI SI MAZARE NOI

Lista de cumparaturi

½ - 1 kg cartofi noi, curatati si taiati in cuburi medii
¼ - ½ -(maxim) 800 g mazare noua boabe
1 – 2 legaturi de ceapa verde sau 1 ceapa veche mare, tocate
1 legatura de marar tocat
1-2 linguri bulion
1 ceasca mica / cateva linguri de ulei
1-2 fire de usturoi nou sau 1-2 catei de usturoi vechi, taiati marunt
O nuca de unt (ad volita vostram)
Sare, piper

Preparatia

Se rumeneste ceapa in ulei. Se fierb cartofii in apa cu sare  cat sa-i acopere si se pun la foc mediu / mic (se poate inlocui sarea cu delikat, cui ii place). Atentie – nu trebe fierti pana se fac terci / pilaf – cartofii noi fierb mai repede si trebuie sa aiba o consistenta si un gust decente, nu de piureu pentru artritici. Mazarea se adauga cand cartofii sunt aproape fierti si se lasa pana se imbuneaza si ea. Ceapa se poate rumeni in ulei, sau se poate pune direct in apa in care fierb cartofii, dupa preferinta.
Cand au fiert si cartofii si mazarea, se adauga bulionul diluat in putina zeama sau apa si se lasa sa mai traga cateva clocote. Apoi se pun mararul si usturoiul tocate marunt, se asezoneaza (atentie, cand se raceste, orice mancare este mai sarata / piperata / acra decat atunci cand e fierbinte !) se acopera si se ia de pe foc. Mie imi place sa scap si un strop de lamiae sau de otet in cratita cand fierbe cu bulionul.
Se lasa sa se odihneasca ceva minute – cat sa se “cunoasca” aromele intre ele si se poate servi.

Cui ii place, poate topi o nuca de unt prin mancare. Totusi, rezultatul final ar trebui sa fie o mancare mai scazuta – adica legumele sa nu pluteasca intr-o zeama lunga, ci sa aiba un sos oarecum legat. Dar, de gustibus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu